Sufinanciranje korisnika u privatnim domovima uskoro i u Karlovačkoj županiji

Autor:

Završilo je savjetovanje o Nacrtu Odluke o uvjetima, visini i načinu ostvarivanja prava na sufinanciranje usluge smještaja starijim i nemoćnim osobama u privatnom smještaju na području Karlovačke županije.

Odlukom se predviđa sufinanciranje usluge smještaja u privatnim domovima pod uvjetom da ima prebivalište na području karlovačke županije u posljednjih 10 godina i da nema mirovinu veću od 3.500 kn. Iznos sufinanciranja raspoređen je u tri razreda:

1. Korisniku koji prima mirovinu u iznosu od 0,00 do 1.500,00 kuna sufinancirani dio iznosi  500,00 kuna mjesečno.
2. Korisniku koji prima mirovinu u iznosu od 1.500,01 do 2.500,00 kuna sufinancirani dio iznosi 300,00 kuna mjesečno.
3. Korisniku koji prima mirovinu u iznosu od 2.500,01 do 3.500,00 kuna sufinancirani dio iznosi 200,00 kuna mjesečno

Ovi iznosi određivat će se svake kalendarske godine, a zahtjev za sufinanciranje korisnika podnosit će odgovorna osoba pružatelja usluge u ime korisnika svaki mjesec i taj novac će biti uplaćivan na žiro račun obiteljskog doma, odnosno doma za starije. U Karlovačkoj županiji ukupno je 42 obiteljska doma,  a županija će za sufinanciranje godišnje izdvajati oko milijun kuna.

Iako možemo reći da je ovo hvale vrijedan potez Karlovačke županije, način i iznosi sufinanciranja odraz su hrvatske stvarnosti. Više papirologije (zahtjevi, suglasnosti i uvjerenja jedno mjesečno će se slati Upravnim odjelima), sufinancira se smještaj, a ne korisnik, iznosi su simbolični i ne rješavaju hrvatski dugogodišnji problem, a to su  – mizerne mirovine većine hrvatskih umirovljenika i neravnopravan položaj korisnika u javnim i privatnim domovima.

Hoće li se na ovaj način barem malo smanjiti broj ilegalnih smještaja? Ako je suditi po saznanjima koje imamo, neće, jer su iznosi nažalost premali da se vlasnici ilegalnih smještaja ne mogu nositi s time!

Nacrt Odluke može se pronaći na ovom LINKU 

 

Foto: LightFieldStudios