Odgoda uvođenja COVID potvrda za domove za starije

Iako ABC tim (Aladrović, Beroš, Capak) već dva tjedna najavljuje uvođenje COVID potvrda i obvezano testiranje za necijepljenje zaposlenike u zdravstvu i socijalnoj skrbi od 01.10.2021, čini se da se da uvođenje odgađa (još uvijek neslužbeni podaci) i to zbog nedovoljno razrađenih uputa, te će ono stupiti na snagu s 04.10.2021. Pitanja je puno, odgovora nema. Udruga obiteljskh domova i domova za starije uputila je dopis Ministarstvu u kojem traži pojašnjenja i detalje oko uvođenja COVID potvrda, budući da ono, i uz odgodu, stupa na snagu za par dana, a službene obavijesti nema. Pitanja koja su upućena su sljedeća:

  1. Način testiranja. Je li dozvoljeno nabaviti antigenske testove u ljekarnama i testirati vlastite necijepljene radnike te voditi određenu evidenciju testiranja ili je potrebno takvo testiranje provoditi u ovlaštenim ustanovama (pr. zavodi za javno zdravstvo, privatne poliklinike itd.)?
  2. Učestalost testiranja. Koliko često će necijepljeni radnici trebati biti testirani? Je li to svakih 48 sati koliko je važenje antigenskog testa ili je to neko drugo razdoblje?
  3. Radno vrijeme. Hoće li vrijeme koje radnik provede na putu do/od mjesta testiranja i samo testiranje ulaziti u radno vrijeme?
  4. Financiranje potvrda. Na čiji teret pada podmirenje troška testiranja necijepljenih radnika? Za sektor zdravstva je navedeno da to u prvo vrijeme čini HZZO. Vrijedi li to pravilo i za sustav socijalne skrbi odnosno pružatelje socijalne usluge smještaja?
  5. Odbijanje testiranja. U slučaju da necijepljeni radnik odbije testiranje, što predstavnici obiteljskih domova kao poslodavci po tom pitanju mogu učiniti?
  6. Bolovanje. Hoće li uvođenje „COVID potvrda“ promijeniti dosadašnja pravila vezana uz bolovanje odnosno naknadu plaće na koju oboljeli radnik ima pravo? Hoće li doći do razlikovanja te naknade s obzirom na to je li riječ o cijepljenom ili necijepljenom radniku oboljelom od bolesti COVID-19?
  7. Posjete. Na koji način će biti uređene posjete korisnicima odnosno hoće li doći do promjene postojećih pravila?
  8. Korisnici. S obzirom da se COVID potvrde traže za radnike obiteljskih domova, jesu li iste potrebne i za necijepljene korisnike? Ako jesu, tko je zadužen za njihovo testiranje i podmirenje tog troška? Nadalje, od 1. listopada 2021. će za ulazak u zdravstvene ustanove biti potrebna COVID potvrda za pacijente. Kako su velika većina naših korisnika ujedno i pacijenti, koje su pojedinosti njihovog testiranja vezanog uz ulazak u zdravstvenu ustanovu?
  9. Komunikacijski kanal. S obzirom na uvedeni novitet, hoće li ministarstvo uspostaviti komunikacijski kanal prema pružateljima socijalne usluge smještaja putem kojeg će pružatelji te usluge dobivati odgovore na sve nedoumice koje se pojave u primjeni novih pravila?

Količina pitanja koja su ostala neodgovorena jasno daju do znanja da se odluke donose ishitreno, i ono što najviše smeta je da pružatelji usluga u socijalnoj skrbi o takvim odlukama saznaju tik pred stupanjem na snagu i kroz medije!