Dom za starije Markuševac uskoro će primati prijave za smještaj

Prije godinu i pol, točnije 30.04.2020, tadašnji gradonačelnik Zagreba Milan Bandić položio je kamen temeljac za početak građenja Doma za starije  Markuševec, projekt vrijedan 62 milijuna kuna. To je u Zagrebu 13. dom kojem je grad Zagreb osnivač (podružnica je domu za starije Park–   molimo ovdje pročitati tekst ISPRAVKA). Dom će moći primiti 92 korisnika, a 12 mjesta namijenjeno je osobama s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama. Za sada nemamo podatke, hoće li se smještaj u novom domu u Markuševcu  sufinancirati ili će kao dom za starije na Lašćini, čiji osnivač je isto Zagreb, imati tržišne cijene bez subvencije, koje se kreću između 5.000 i 7.500 kn ( izvor: Dom Park Zagreb, cjenik)

Još u rujnu ove godine su iz grada poručili “Svjesni smo velikog interesa javnosti vezano za mogućnost podnošenja zahtjeva za smještaj zainteresiranih kandidata u dom za starije osobe u Markuševcu kao i sam početak rada istog, želimo vas obavijestiti kako je u tijeku izgradnja i opremanje doma nakon čega slijedi ishođenje svih potrebnih dozvola za početak rada ustanove”.S obzirom i na kroničan nedostatak medicinskih sestara /tehničara i njegovatelja, pitanje je kada će dom početi s primanjem korisnika ili raditi s punim kapacitetom.

SUBVENCIONIRANI SMJEŠTAJ

Iz nekih komentara po portalima, budući korisnici i građani Zagreba, očekuju da to bude subvencionirani smještaj, te da će stanovnici Markuševca imati prednost. Ako pogledamo Pravilnike o prijemu i otpustu u ostalim gradskim domovima, samo na osnovu prebivališta ne može se ostvariti prednost, a ukoliko ne bude subvencioniran smještaj, jedini kriterij će biti može li si korisnik i njegova obitelj priuštiti smještaj u ustanovi. Uvođenje imovinskog cenzusa za sufinanciranje smještaja u javnim domovima, o kojemu se priča otkako je Hrvatske, još nije došlo na red, pa je za pretpostaviti da otvaranje ovog doma neće ni ovaj put centrima za socijalnu skrb barem djelomično pomoći u rješavanju realizacija rješenja o smještaju u institucijski oblik skrbi onima koji to pravo ostvaruju na osnovu svojih životnih neprilika. Napomenimo samo da je broj osoba u javnim domovima, koje su smještene putem rješenja centra za socijalnu skrb, zanemariv, a još manji onaj koji država pokriva kompletne troškove smještaja (Izvjesca doma za starije Medveščak)

 

Photo: Vlado Flegar