Na mjestu vojarne niče dom za starije

Dom za starije Prsten nalazit će se na lokaciji bivše vojarne u Klani, općini u Primorsko-goranskoj županiji. Početkom prosinca predstavljen je idejni projekt, a u 2022. kreće izrada glavnog projekta i pripreme za prijavu na natječaje europskih fondova.

Na lokaciji od 10.000 m2 dom će imati dvjestotinjak jednokrevetnih soba s mnoštvom zajedničkih prostora, poput čitaonice, kafića, bazena, koji bi bili dostupni i stanovnicima u okolici, a svojim idejnim rješenjem predstavljat će najsuvremeniji pristup skrbi o starijim osobama.

Procijenjena vrijednost investicije je oko 100 milijuna eura, pa će kao buduća ispostava doma Kantrida projekt biti prijavljen na europske fondove, kako bi se dio potrebnog iznosa sufinancirao. Uz primorsko-goransku županiju i općinu Klana u projekt je uključen grad Kastav i općine Čavle, Jelenje i Viškovo, a dom bi trebao biti završen do 2027. godine.

Ako je vjerovati najavama namjera je da bude dostupan svim građanima, a u prvome redu onima koji se smještaju u dom temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb”. Bit će namijenjen svim korisnicima, bez obzira na stupanj pokretljivosti, a iz općine Čavle poručuju kako se nadaju da će za njihovu općinu biti rezervirano 30 do 40 mjesta.

Nameće se pitanje, kako će ustanova za zbrinjavanje dvjestotinjak korisnika na teret poreznih obveznika pridonijeti deinstitucionalizaciji skrbi u Hrvatskoj, na koju se stavlja naglasak u svim dokumentima i planovima i  hoće li uistinu u njega biti smješteni korisnici na osnovu imovinskog statusa (imovinski cenzus još uvijek ne postoji). A najveće pitanje je tko će raditi u tom domu? Već sada je manjak medicinskih sestara/tehničara i njegovateljica gotovo nevjerojatan – primjer gradskog doma u Zagrebu, gdje na 360 korisnika dolazi 1 njegovateljica na 50 korisnika! ( link)