Besplatan tečaj njegovateljstva za osobe s NEET statusom

Na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije provodi se projekt “Pronađena NEET”, koji za cilj ima uključiti 30 mladih marginaliziranih osoba u NEET statusu iz zajednica u te dvije županije na tržište rada. Nositelji projekta su PRONI Centar za socijalno podučavanje s partnerom Pučko otvoreno učilište Osijek, Nansen dijalog centar Osijek, Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije, te područni uredi Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje Vukovar i Osijek. Projekt traje do 11. siječnja 2023. godine, u ukupnom trajanju od 18 mjeseci.

Ciljna skupina projekta, odnosno osobe u tzv. NEET statusu, podrazumijeva osobe u dobnoj skupini od 15 do 29 godina starosti, koje su nezaposlene, nisu u sustavu HZZ-a (najmanje 4 mjeseca), nisu u sustavu redovitog obrazovanja i nisu u sustavu obrazovanja odraslih te ne primaju nikakvu novčanu naknadu.

Upravo kroz projekt takve osobe se želi uključiti, motivirati, osnažiti te mentorirati i savjetovati kako bi bili spremni uključiti se u obrazovne programe i tržište rada. Projekt integrira ključne komponente neformalnog i formalnog obrazovanja, osobnog pristupa u razvoju pojedinca, razvija nove metode i pristupe u radu s ciljanom skupinom te jača platformu javno-civilnog partnerstva u dugoročnoj asistenciji osoba u NEET statusu.

Na projektu se nalazi 8 zanimljivih, inovativnih verificiranih programa koji su besplatni te se uvode u radnu knjižicu, a provodi ih Pučko otvoreno učilište Osijek, a jedno od njih je i NJEGOVATELJ/ICA.

Više podataka o samom projektu možete naći na stranicama Nansen dijalog centra.